Waarom de magnetron sterk af te raden is voor het opwarmen van moedermelk

Aangezien wij drukbezette ouders zijn, zijn wij altijd op zoek naar manieren om ons leven gemakkelijker te maken met alles wat te maken heeft met de verzorging van een baby. En daar is absoluut niets mis mee!

Vanwege het gemak hebben wij ons waarschijnlijk allemaal wel eens afgevraagd of het wel goed is om moedermelk in de magnetron te verwarmen. Helaas is dit niet één van de sluiproutes waaraan u zich moet overgeven.

Het opwarmen van moedermelk in de magnetron is om twee belangrijke redenen niet aan te bevelen.

Magnetrons verhitten voedsel en vloeistoffen ongelijkmatig, en de hete plekken die een magnetron in de moedermelk van uw baby kan maken, kunnen zijn mond en keel verbranden.

De microgolfoven zal de moedermelk van uw baby tot voorbij dat punt verhitten, dat ze zal beginnen te bederven of de gezondheidseigenschappen ervan zal aantasten. Aangezien microgolven ongelijkmatig verhitten, kan zelfs een kort verblijf in de magnetron delen van de melk tot ver voorbij dit punt verhitten.

Laten we eens grondig bekijken waarom u moet vermijden de melk van uw baby in de magnetron te doen.

Waarom u moedermelk nooit in de magnetron moet verwarmen

Zelfs als u gehoord hebt dat u moedermelk niet in de magnetron mag doen, vraagt u zich misschien af of het echt wel zo belangrijk is als iedereen zegt.

De waarheid is dat het gewoon het risico niet waard is. Het verlies van voedingsvoordelen gaat in tegen het hele punt van het geven van moedermelk aan uw baby in de eerste plaats.

Hier is waarom het altijd het beste is om te vermijden dat moedermelk in de magnetron gaat.

Microgolven creëren gevaarlijke hete plekken in vloeistoffen en levensmiddelen

Magnetrons zijn een alledaags gemak waar de meesten van ons niet zonder zouden kunnen. Wat u waarschijnlijk wel gemerkt hebt als u er een gebruikt, is dat na een tijdje verwarmen een deel van uw voedsel gloeiend heet is, terwijl de andere helft nog koud is. Dat is niet alleen vervelend, maar het maakt het opwarmen van moedermelk in de magnetron eigenlijk ook onveilig voor uw baby.

Door de ongelijke verwarmingstemperaturen kunnen microgolven de zogenaamde "hot spots" in de moedermelk van uw baby veroorzaken.

U denkt misschien dat u het wel zult merken als de melk van uw baby te heet is, maar dat is waarschijnlijk niet zo. Dat komt omdat de buitenkant van de fles van uw baby nog helemaal koud kan zijn en de binnenkant heet.

Microgolven doen de bestanddelen van moedermelk achteruitgaan

Hete plekken zijn het grootste veiligheidsrisico bij het opwarmen van moedermelk in de magnetron, maar ook de voedingswaarde van moedermelk komt in de magnetron in het gedrang.

Het is niet zo dat u moedermelk helemaal niet kunt opwarmen, er zijn volkomen veilige manieren om dat te doen, maar een magnetron brengt moedermelk voorbij de temperatuur waarbij moedermelk de eigenschappen begint te verliezen die er het supervoedsel van uw baby van maken.

Bij welke temperatuur verliest moedermelk zijn voedingswaarde?

Volgens vele studies beginnen de voedingswaarde en de immunologische waarden van moedermelk vanaf 40 graden Celsius achteruit te gaan. De onderzoekers zeggen verder dat vanaf 50°C het tempo van de achteruitgang van de melkkwaliteit aanzienlijk toeneemt.

Nu is het belangrijk te begrijpen dat, omdat microgolven ongelijkmatig verhitten, het zeer waarschijnlijk is dat delen van de melk van uw baby ook heet worden.

Hoewel microgolven de moedermelk van uw baby zeker zullen beschadigen, zullen andere methodes (zoals een fles in een pan met kokend water plaatsen) de moedermelk ook heet genoeg maken om ze te bederven. 

Hoe kan moedermelk bederven als ze oververhit is?

Aangezien moedermelk levend voedsel is, wordt het beïnvloed door de temperatuur. Er zijn sterke wetenschappelijke bewijzen dat moedermelk zijn "superkrachten" begint te verliezen wanneer het boven de 40 graden verwarmd wordt.

Hier zijn de manieren waarop moedermelk verandert en verslechtert als het te warm is :

  • immunologische en ontstekingsremmende bestanddelen zoals SIgA-antilichamen, lactoferrine-eiwit en lysozym (beschermend tegen infecties) worden verminderd
  • worden gunstige probiotische bacteriën vernietigd
  • de witte bloedcellen worden vernietigd, waardoor de infectiewerende eigenschappen afnemen
  • het vetgehalte daalt, wat van vitaal belang is voor de groei van de zuigeling
  • inactivering van spijsverteringsenzymen

Als ouder die uw baby het allerbeste wil geven, wat kindervoeding betreft, kunt u begrijpen waarom het zo belangrijk is op te passen dat u de melk van uw baby niet oververhit, al dan niet in de magnetron.

Veilige verwarmingsalternatieven voor de magnetron

Magnetrons zijn duidelijk geen veilige manier om de moedermelk van uw baby op te warmen, en u moet zeker alle praktijken vermijden waarbij moedermelk boven de 40 graden verwarmd wordt.

Alles onder deze temperatuur is prima en uw baby melk geven op lichaamstemperatuur is ideaal. Koeler dan dat of zelfs koud zijn volkomen veilige opties als uw baby het zo lekker vindt.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om de fles moedermelk van uw baby veilig op te warmen en toch alle waardevolle eigenschappen ervan te behouden.

Hier zijn de beste verwarmingsmogelijkheden:

1. Met een flessenwarmer

Flessenwarmers zijn handig, want de opwarmprocessen zijn eenvoudig. Maar u moet er altijd op letten dat u een flessenwarmer kiest waarvan u zeker weet dat hij de fles van uw baby niet oververhit.

Izybaby is onze ideale flessenwarmer om de perfecte temperatuur voor moedermelk te garanderen. Ouders kunnen kiezen uit een hele reeks verschillende temperaturen, waaronder de perfecte temperatuur.

Met deze oplaadbare flessenwarmer voor onderweg kunt u de melk van uw baby altijd en overal veilig opwarmen, in de wetenschap dat u uw baby moedermelk geeft met het exacte voedingsprofiel om goed te gedijen en gezond te blijven .

Er zijn twee andere mogelijkheden die u kunt gebruiken om moedermelk veilig op te warmen, als u er geen hebt.

2. In een kom met lauw water

Als u thuis bent, is een gemakkelijke manier om een fles veilig op te warmen, hem in een kom met warm water te leggen. Met deze methode vult u gewoon een kom met lauw water en legt u de fles erin, tot ze een lauwe temperatuur bereikt heeft.

Wat bij deze methode moeilijk kan zijn, is te weten dat de melk van uw baby onder de 40 graden blijft. Om het niet op te warmen, wilt u nooit heet water in uw kommetje gebruiken.

3. Houd het onder een hete kraan

De laatste methode om een flesje moedermelk veilig op te warmen is het onder een stromende hete kraan te houden. Net als wanneer u een kom lauw water gebruikt, moet u ervoor zorgen dat het water dat erin komt niet te heet is.

U moet uw hand onder stromend water kunnen houden. Als u uw hand moet wegtrekken, is het water te heet om de fles moedermelk van uw baby op te warmen.

Welke optie u ook kiest, test de moedermelk van uw baby door een druppel op uw pols te doen. Het moet lauw zijn.

Gebruik van de microgolfoven om moedermelk op te warmen

Uiteindelijk is het, hoewel het handig is, gewoon niet de moeite waard om de moedermelk van uw baby ook maar één keer in de magnetron op te warmen.

Als u toegang hebt tot een magnetron, betekent dat dat u toegang hebt tot heet water en er is geen reden om het risico te lopen te eindigen met moedermelk die gevaarlijke hete plekken heeft of voedingsstoffen bevat die verloren gaan.

Een betrouwbare draagbare flessenwarmer waar u de exacte temperatuur kunt kiezen is uw beste keus.