Meteen vanaf de flesvoeding, ons advies voor een geslaagde overgang

Hoewel flesvoeding en borstvoeding twee verschillende ervaringen bieden, zijn het allebei volkomen gezonde manieren om uw baby te voeden. Maar misschien stapt u over van borst- op flesvoeding, of wilt u uw baby gewoon een zo natuurlijk mogelijke voedingservaring geven.

Flesvoeding zal natuurlijk anders zijn dan borstvoeding, maar er zijn manieren om uw baby een flesje te geven dat de borstvoedingservaring zo goed mogelijk kan nabootsen. Wij hebben onze beste tips op een rijtje gezet om dit voor elkaar te krijgen.

Waarom wilt u dat flesvoeding het dichtst bij borstvoeding komt?

U vraagt zich misschien af waarom u dat extra werk moet doen om flesvoeding meer als borstvoeding te laten aanvoelen.

Als u uw baby van borst- op flesvoeding laat overschakelen, de volledige overstap maakt, of slechts een paar flesvoedingen omwisselt, moet u dit als een grote verandering voor uw baby beschouwen.

Het weigeren van de fles is nogal reëel. Niet alle baby's maken dit mee, dus misschien hebt u geluk! Maar de kans is groot dat flesvoeding een stuk gemakkelijker gaat, als u onze tips opvolgt om de borstvoeding goed na te bootsen.

Als u uw baby vanaf de geboorte flesvoeding geeft, hoeft u al deze raadgevingen minder op te volgen.

Maar door flesvoeding zo natuurlijk mogelijk te benaderen met enkele van de technieken die wij voorstellen, zelfs als uw baby nooit borstvoeding heeft gehad, kan de ervaring voor hem comfortabeler worden, wat ook het risico op reflux en kolieken kan verminderen.

Onze top 6 tips voor flesvoeding die aanvoelt als borstvoeding

Door middel van deze 6 tips zullen wij de flesvoeding-ritmetechniek bespreken, dat wil zeggen, hoe u uw baby flesvoeding kunt geven op een manier die de ervaring van borstvoeding nabootst.

Dit zal de overgang van borst- naar flesvoeding vergemakkelijken en uw baby comfortabel en gelukkig houden tijdens en na het drinken van zijn flesje moedermelk of flesje flesvoeding.

Temperatuur van de moedermelk

Het maakt niet uit of u uw baby flesvoeding of moedermelk geeft, maar u wilt er wel voor zorgen dat u de fles zo dicht mogelijk bij de temperatuur van de moedermelk verwarmt. Nu vraagt u zich misschien af hoe dat kan door een flesje onder de kraan of in een kom lauw water op te warmen.

De waarheid is dat het moeilijker zal zijn om het op deze manier te doen, om te weten of het de juiste temperatuur is of niet. U kunt altijd experimenteren tot u de juiste temperatuur voor uw baby vindt, OF, u kunt het gemakkelijk doen met de Izybaby nomadische flessenwarmer.

De Izybaby is de allereerste on-the-go flessenwarmer waarmee u precies de temperatuur kunt kiezen die u nodig hebt voor de melk van uw baby. Aangezien het om een borstvoedingstemperatuur gaat, zult u 37° willen kiezen. Er is gewoon geen betere manier om de echte temperatuur van moedermelk na te bootsen dan deze.

Gebruik een fles die de borstvoeding nabootst

Als u de tijd neemt om een geschikte fles uit te zoeken voor baby's die borstvoeding krijgen, kan dat u en uw baby een hoop hartzeer besparen. De fles die u kiest lijkt misschien niet belangrijk, maar wanneer u probeert de borstvoeding zo goed mogelijk na te bootsen, is dat wel degelijk het geval!

Hier leest u wat u moet zoeken in een fles die het best geschikt is voor borstvoeding:

 • groter, een meer afgeronde speen om op een echte borst te lijken
 • gemaakt van een zacht materiaal om de textuur van de borst zo goed mogelijk na te bootsen
 • een flexibele speen die de grip verbetert
 • een speen die de natuurlijke melkstroom reproduceert

Gebruik een speen met langzame doorstroming

U kunt het beste een traagstromende speen (soms een pasgeboren speen genoemd) gebruiken wanneer u borstvoeding probeert na te bootsen, want baby's die borstvoeding krijgen moeten harder zuigen om hun melk uit de borst te krijgen.

Als u een speen kiest die sneller stroomt, kan de melk veel te snel vrijkomen voor een baby die gewoonlijk borstvoeding krijgt. Het is echter belangrijk te onthouden dat elk merk zijn eigen debiet heeft. Wij raden u aan de slow flow speen van flessen te gebruiken, die speciaal voor borstgevoede baby's ontworpen zijn.

Gebruik een ritmische voedingspatroon

Pace feeding is de praktijk van flesvoeding geven om het proces te vertragen en de borstvoeding beter na te bootsen.

Hier leest u hoe u deze flesvoedingstechniek kunt toepassen:

 • Geef alleen voeding op verzoek wanneer uw baby tekenen van honger vertoont.
 • Houd uw baby rechtop tijdens het voeden in plaats van plat te liggen.
 • Ga met de speen van de fles langs de mond van uw baby, en laat hem dan één minuut op de speen zuigen zonder melk op te nemen. Dit is wat borstgevoede baby's gewend zijn, omdat zij gewoonlijk moeten wachten op de aflaatreflex van hun moeder.
 • Geef 20-30 seconden ononderbroken zuigen, draai dan de fles om, om de baby een pauze te geven (terwijl u de speen de mond van uw baby laat raken) De baby zal weer beginnen te zuigen als hij er klaar voor is - op dat moment - kantelt u de fles weer naar voren, om hem meer melk te geven. U gaat met dit proces door tot uw baby haar hoofdje begint te draaien en andere tekenen van vol zijn vertoont.

Als u deze benadering van flesvoeding met uw baby volgt, is dat gunstig voor een ervaring die vergelijkbaar is met borstvoeding. Het helpt ook om ervoor te zorgen dat uw baby niet te veel drinkt bij het voeden, wat ook het risico van reflux en gasvorming kan verminderen.

Als u flesvoeding geeft, gebruik dan flesvoeding die het meest lijkt op moedermelk

Formule zal nooit precies hetzelfde zijn als moedermelk, maar tegenwoordig komen sommige toch heel dicht in de buurt.

Maar eerst zijn hier enkele ingrediënten en dingen waar u op moet letten bij het kiezen van een formule, die het meest lijkt op moedermelk:

 • DHA/ARA - dit zijn niet-essentiële vetzuren die in moedermelk voorkomen en die te vinden zijn in de meeste formules die tegenwoordig op de markt zijn.
 • Nucleotiden - deze worden in grote hoeveelheden in moedermelk gevonden.
 • Lactoferrine en Melkvet Globule Membraan (MFGM) - dit zijn eiwitten die in moedermelk worden aangetroffen en die bijdragen tot de voedingsvoordelen van borstvoeding

Als u op dit gebied wat onderzoek doet, zult u ook willen opmerken of een merk vermeldt dat het ook smaakt en/of een textuur heeft die lijkt op moedermelk. Als de smaak en de textuur echt niet hetzelfde zijn, zal uw baby het verschil zeker kunnen merken.

Wij willen u echter ook aanraden om niet te veel te stressen over het vinden van precies de juiste formule. Als u uw baby op flesvoeding overschakelt, zal hij waarschijnlijk een aanpassingsperiode doormaken, welke u ook kiest.

Flesvoeding aan beide kanten

Bijna alle baby's die borstvoeding krijgen drinken melk uit beide borsten. Door dit te doen, herpositioneert u uw baby bij het drinken van melk naar één kant. U kunt dit ook met de fles doen. Laat uw peuter de helft van zijn flesje drinken terwijl u hem in één arm houdt.

Neem dan een paar minuten om uw baby te laten boeren en geef hem de tweede helft van de fles, terwijl u hem in de tegenovergestelde arm houdt. Zo kan hij zijn gezichtspunt veranderen, waaraan hij gewend was toen hij borstvoeding kreeg!

Van borst naar fles, een periode waarin geduld het sleutelwoord is

Als uw baby al enkele maanden borstvoeding krijgt, is het belangrijk te bedenken dat de overgang niet van de ene dag op de andere zal gebeuren. Elke baby is anders. Sommigen zullen snel aan de fles gewend zijn, terwijl anderen wat meer tijd nodig zullen hebben.

Het sleutelwoord in deze periode is "geduld". Een baby die een fles weigert, kan u snel uw geduld doen verliezen. Maar u moet zo kalm mogelijk blijven. Als u gestrest of gespannen bent, zal uw baby dat voelen en dat zal uw baby niet helpen zich te ontspannen.

Zeg tegen uzelf dat uw baby niet zal verhongeren. Dus, als uw baby de fles weigert, is dat een normale reactie. Geef het wat tijd om zich aan te passen en alles zou op rolletjes moeten lopen!